Profesjonalista
Kraj
Para wznosząca toasty kieliszkami szampana w restauracji

Projektowanie oświetlenia: przewodnik w 10 krokach dla barów i restauracji

Jeśli światło nie jest odpowiednie, klient nie będzie chciał go przyjąć.

Pierwsze wrażenie jest ważne, a jeśli chodzi o gościnność, oświetlenie odgrywa większą rolę, niż można by się spodziewać. Ponieważ niektórzy wciąż nie wiedzą, jak stworzyć odpowiedni nastrój, poprosiliśmy o pomoc eksperta.

Jedzenie może być pyszne, napoje idealnie schłodzone, ale jeśli światło nie jest odpowiednie, klient nie sięgnie po nie. I są na to dowody w postaci badań. Ostatnie badanie* wykazało, że "72% respondentów opuściło lokal wcześniej niż planowało, ponieważ był zbyt jasno lub słabo oświetlony", podczas gdy "74% respondentów zostało dłużej niż planowało, ponieważ oświetlenie sprawiło, że poczuli się zrelaksowani i mile widziani".

Ponieważ czas to pieniądz, oświetlenie barów i restauracji jest najwyraźniej czymś, co należy traktować poważnie. Rozmawialiśmy z Julią Morosow, International Key Account Manager for Hospitality in Europe w LEDVANCE, aby dowiedzieć się, w jaki sposób światło może służyć do stworzenia idealnego doświadczenia klienta. Oto jej dziesięć złotych zasad:

1. Uczyń oświetlenie centralnym elementem projektu

"Oświetlenie jest często przemyślane po fakcie", mówi pani Morosow, "dodatkiem wrzuconym na krótko przed otwarciem obiektu". Jednak, ponieważ wiele czynników, takich jak lokalizacja gniazdek elektrycznych i układ lokalu, ma zasadnicze znaczenie dla projektu oświetlenia, sensowne jest rozważenie wszystkiego razem. Weźmy na przykład stoły. Skutecznym sposobem na podkreślenie poszczególnych stolików, zwłaszcza w restauracjach, jest zainstalowanie nad nimi lamp wiszących (samotnych opraw wiszących). "Bez wcześniejszego, starannego zaplanowania może być niemożliwe umieszczenie oświetlenia nad stołami!"

2. Zastosuj różne warstwy światła

RESTAURACJA - Hotel Intercontinental Düsseldorf

Różne światła mogą spełniać różne zadania. Pierwszym krokiem jest oświetlenie otoczenia. Jest to główne źródło światła w barze lub restauracji, zapewniające ogólny poziom oświetlenia. Stosowane jako rozproszone oświetlenie powierzchniowe może również sprawić, że sufity wydadzą się wyższe lub ściany szersze. Następne w kolejności jest oświetlenie zadaniowe. Są to oprawy stosowane w miejscach, w których należy wykonywać pracę, np. przy kasie lub w kuchni. Następnie oświetlenie akcentujące. Jest to oświetlenie typowo punktowe, zwracające uwagę na architekturę lub konkretny element. Obejmuje ono oświetlenie górne na ścianach lub kolumnach, jak również oświetlenie tylnego baru. Wreszcie, przychodzi czas na zabawę! Zarówno oświetlenie dekoracyjne, jak i oświetlenie efektowe jest tym, co personalizuje bar lub restaurację. Funkcjonalność jest tu mniej istotna, chodzi o stworzenie indywidualnego stylu.

3. Użyj światła, aby oprowadzić ludzi po obiekcie

Kiedy ktoś wchodzi na teren obiektu, powinien w ciągu pierwszych kilku sekund wiedzieć, gdzie iść i gdzie co znaleźć. "Orientacja jest niezbędna. Światło może być wykorzystane do prowadzenia gości po obiekcie poprzez zwrócenie ich uwagi na różne punkty centralne lub obszary. Punkty centralne tworzone są poprzez kontrast jasności, często pomiędzy oświetleniem akcentującym a oświetleniem otoczenia. Zalecenia są różne, ale stosunek kontrastu pomiędzy oświetleniem akcentującym a ambientowym wynoszący 5:1 jest dobrym punktem wyjścia, aby wyróżnić poszczególne elementy.

4. Nie ma jednego rozmiaru dla wszystkich: bądź świadomy swojej przestrzeni i koncepcji

Każdy bar i restauracja ma swój własny, indywidualny styl. "Przy projektowaniu lokalu należy wziąć pod uwagę trzy rzeczy: koncepcję, grupę docelową i przestrzeń, którą wykorzystujemy" - wyjaśnia Morosow. Na przykład, mały bar może wymagać jedynie zaakcentowania poszczególnych stolików, podczas gdy większa przestrzeń może wymagać zastosowania oświetlenia w celu zróżnicowania i oddzielenia różnych obszarów.

5. Wywołaj odpowiedni nastrój, zwracając uwagę na jasność.

Oświetlenie jest kluczem do atmosfery. "Ogólnie rzecz biorąc, ciepłe, przytulne światło sprawia, że ludzie czują się najbardziej komfortowo, zwłaszcza w chłodniejszym klimacie". Mówiąc o ciepłym świetle mamy na ogół na myśli lampy o temperaturze barwowej poniżej 3000 K. Zainstalowanie przełącznika regulującego oświetlenie dodaje element elastyczności, umożliwiając dostosowanie jasności miejsca w celu stworzenia różnych nastrojów. Zautomatyzowane systemy sterowania mogą dodatkowo wspomóc ten proces, umożliwiając zaprogramowanie różnych ustawień w zależności od pory dnia lub roku.

Maroko, Fes, Hotel Riad Fes, położony stół w restauracji

6. Dodaj kolor, ale oszczędnie!

Oświetlenie barów różni się od oświetlenia restauracji. Ponieważ bary zazwyczaj mają również na celu zapewnienie formy rozrywki, częściej eksperymentuje się z kolorami. Restauracje z drugiej strony często wymagają bardziej powściągliwego oświetlenia, tworzącego relaksujące środowisko. Oczywiście zmienia się to w zależności od koncepcji. Kolor jest również używany do promowania brandingu i jest dobrym sposobem na wprowadzenie kolorów marki. "Należy jednak uważać, aby nie przesadzić!"

7. Ujawnij prawdziwy kolor żywności i napojów

Nie należy mylić z kolorowym oświetleniem, oddawanie barw to zdolność źródła światła do ujawniania prawdziwych kolorów różnych obiektów. Wyrażona jako indeks, im niższy wynik, tym gorsze właściwości oddawania barw przez lampę. Najwyższy wynik to 100. W restauracjach i kuchniach wymagany jest minimalny wynik 80, ale 90 jest lepszy. Nieprawidłowy wskaźnik oddawania barw (Ra) może oznaczać, że wrażenia wizualne potraw (i napojów) nie osiągną pełnego potencjału, co ma duży wpływ na wrażenia klientów.

8. Dbałość o komfort klienta

"Niezależnie od tego, jak nietypowy lub eksperymentalny jest wystrój baru, zawsze należy zapewnić minimalny poziom komfortu" - wyjaśnia Morosow. Goście muszą zawsze być w stanie przeczytać menu i widzieć swoje potrawy. Należy również unikać bezpośredniego olśnienia poprzez umieszczenie lamp poza naturalnym polem widzenia. Należy uważać na światło, które może się odbijać w kierunku wzroku gości od błyszczących powierzchni lub luster. Przydatne mogą być tutaj dyfuzory, takie jak szkło matowe lub tkaniny.

9. Śledź aktualne trendy: niektóre z nich już się utrzymują

W aktualnych trendach obserwujemy powrót do podstaw. "Źródła światła są teraz otwarte, z usuniętymi kloszami i sznurkami zwisającymi z sufitu". Żarówki w stylu retro z odsłoniętym żarnikiem są bardzo popularne, ponieważ to właśnie same żarówki stanowią element wystroju. Jeśli chodzi o oświetlenie niedekoracyjne, bary i restauracje coraz częściej sięgają po diody LED, aby zaoszczędzić pieniądze i zmniejszyć koszty konserwacji. "Oba te trendy prawdopodobnie się utrzymają" - mówi Morosow.

10. I na koniec zapytaliśmy Panią Morosow, co jest ważniejsze: design czy funkcjonalność?

Jej odpowiedź: "Dobry design jest funkcjonalny!"

* Dane liczbowe zaczerpnięte z ankiety MEGAMAN przeprowadzonej wśród 236 profesjonalistów z branży hotelarskiej przez Big Hospitality w październiku 2015roku.

Udostępnij w Social Mediach